Wat is brainspotting?
Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van trauma en andere blokkades die zich met name richt op de verwerking van trauma en andere blokkades waarbij ook juist die gebieden in de hersenen worden bereikt, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Brainspotting heeft daarmee niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven van alle dag maar is ook bijzonder effectief gebleken waar het gaat om de verbetering van prestaties voor mensen die onder hoge druk moeten presteren: artiesten, sporters en executives.
Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die ons funktioneren en presteren negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.
Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.
Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.
De voordelen van Brainspotting:
- Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
- Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
- Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
- Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
- Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
- Minder risico op hertraumatisering
- Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
- Kortdurende interventieperiodes.
“Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Met andere woorden:
'Brainspotting' is een krachtige en effectieve behandelwijze gericht op het lokaliseren en oplossen van emotionele en lichamelijke blokkades en trauma. Door middel van 'Brainspotting' worden de neurofysiologische bronnen die samenhangen met lichamelijke of geestelijke blokkades, beschadiging, dissociatie en pijn gelokaliseerd en geharmoniseerd, geintegreerd en daarmee verwerkt waardoor het trauma of de blokkade zich oplost. Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van 'Brainspotting' in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.
Wat is een 'Brainspot'?
Een 'Brainspot' is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische, emotionele activering van een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het brein, hoogst waarschijnlijk in de amygdala, de hippocampus of de orbitale cortex van het limbisch systeem. Gelokaliseerd door de oogpositie, en gecombineerd met extern geobserveerde en intern ervaren reflexreacties, is de 'Brainspot' in feite een fysiologisch subsysteem waarin emotionele ervaring in de vorm van herinnering wordt vastgehouden.
Hoe verder?
Wanneer een 'Brainspot' gestimuleerd wordt, geeft het diepere brein reflexieve signalen af dat een belangrijk gebied wordt aangesproken. Dit gebeurt buiten de bewuste waarneming van de patiënt of cliënt om. De reflexieve reacties die zich voordoen terwijl de patiënt of cliënt stilstaat bij lichamelijke sensaties die horen bij het trauma, de emotionele kwestie, dan wel het lichamelijk ongemak, is een aanwijzing dat de 'Brainspot' is gelokaliseerd en geactiveerd. Door de oogpositie vast te houden wordt de 'Brainspot' gestimuleerd terwijl de patiënt of cliënt zich richt op de lichamelijke, zintuiglijke en geestelijke waarneming. Er bestaat een grote hoeveelheid aan reflexreacties: knipperen met de ogen, wiebelen, trekken met de ogen, vergroting en vernauwing van de pupillen, gezichtsuitdrukkingen, fronsen, sniffen, slikken, gapen, hoesten, hand- en voetbewegingen. Het zijn allemaal indicatoren voor de aanwezigheid van een relevante 'Brainspot'. 'Brainspotting' kan zowel met een oog als ook met twee ogen worden toegepast. Bovendien zijn er verschillende technieken om diverse oogposities te lokaliseren en te activeren.
Verwerken en helen, de effecten van Brainspotting
Het vasthouden van de ingenomen oogpositie, terwijl de aandacht van de cliënt gericht blijft op het lichamelijk waargenomen gevoel dat gerelateerd is aan het desbetreffend therapeutisch onderwerp of trauma, zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking. Deze manier van verwerken, die zich haast op reflexieve wijze en cellulair niveau binnen het zenuwstelsel lijkt te voltrekken, zorgt voor de-conditionering van eerder geconditioneerde, verstorende emotionele en lichamelijke reacties. Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren. In de praktijk worden cliënten verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. 'Brainspotting' stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma te genezen. 'Brainspotting' kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
Hoe werkt Brainspotting?
'Brainspotting' is een fysiologisch hulpmiddel dat een diepgaande psychisch en lichamelijk effect genereert. 'Brainspotting' werkt met het diepste gedeelte van ons brein en lichaam door de directe toegang tot autonome en limbische systemen in het centrale zenuwstelsel. Als een neurobiologisch instrument ondersteunt 'Brainspotting de klinisch helende relatie tussen therapeut en cliënt. Niets kan de plek innemen van een volwassen, verzorgende, helende aanwezigheid en het vermogen om een ander lijdend mens in een veilige, vertrouwde relatie te betrekken, waar hij of zij zich gehoord, geaccepteerd en begrepen voelt.
Voor wie is Brainspotting geschikt?
Brainspotting is een manier van behandelen die zich uitstekend laat integreren in - en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Het kan een aanvulling zijn op verschillende coaching-technieken die zich richten op angsten (bv faalangst) en andere psychische blokkades. Daarnaast kan Brainspotting nuttig zijn bij lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, bio-feedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie etc.. Kortom: 'Brainspotting' vormt een waardevolle ondersteunende behandeling bij de grote reeks medische, fysieke en psycho-emotionele vraagstukken waar gezondheidsprofessionals dagelijks mee geconfronteerd worden. Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand Phd.
Bovenstaande uitleg is afkomstig van de website: Brainspotting Nederland
Diverse experts op het gebied van neurowetenschappen en traumatologie hebben Brainspotting met waardering benoemd, waaronder Norman Doidge, Gabor Maté en Bessel van der Kolk.
Wereldwijd zijn meer dan 13.000 therapeuten opgeleid in 52 landen. In Nederland en België worden Brainspotting-trainingen georganiseerd en gecoördineerd door onder andere Marie-José Boon.
Ik ben opgeleid door Marie-José Boon (David Grand , Ph. D.).
Ik werk niet samen met zorgverzekeraars. Hierdoor ben ik flexibel en is er geen wachtlijst voor een behandeling.